Passie voor autisme

Passie voor autisme

In de Levensletter van deze maand geef ik graag gehoor aan de passie en de sterke eigenschappen van mensen met autisme. Helemaal volgens hetgeen gezegd wordt door de Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA) tijdens deze Autismeweek. Dat veel mensen met autisme beschikken over positieve eigenschappen zoals eerlijkheid, loyaliteit en het vermogen om systemen te analyseren, heb ik ook gemerkt in mijn praktijk De Levensboom Delft waar ik een gezin begeleid waarvan zoon Steven van 18 jaar bekend is met een vorm van autisme.

Moeder Erica van 49 jaar, in een terminaal stadium van haar chronische ziekte, heeft begeleiding van mij gevraagd bij het bespreekbaar maken van haar levenseinde met haar 2 kinderen, Steven en Bas, van 18 resp. 23 jaar oud. Tijdens de tweede bijeenkomst zijn ook de vriend en de moeder van Erica aanwezig. Erica is erg teleurgesteld over de behandeling in het ziekenhuis en alles valt haar erg zwaar. Bas gaat volledig in het gevoel van zijn moeder mee, en met elkaar zijn ze behoorlijk boos. De moeder van Erica doet er nog een schepje bovenop door haar ontevredenheid te uiten over het feit dat ze haar dochter zo achteruit vindt gaan. De reactie van Erica’s vriend op al deze negativiteit is sussen, wat Erica vervolgens alleen nog bozer maakt dan ze al is. Haar gevoelens ventileren lijkt haar niet op te luchten en haar hulpvraag over de omgang met haar kinderen en het einde van haar leven lijkt op de achtergrond te raken.

Steven is tot dat moment stil geweest en lijkt alleen te zijn met zijn gedachten. Totdat hij plotseling zegt: Mama, ik heb altijd geleerd dat achter mijn boosheid ook veel angst schuilgaat. Ik vraag mij af: Is dat bij jou ook het geval?

Wat spreekt daar veel begrip en liefde uit. En ook een opening tot het bespreekbaar maken van datgene waar het om gaat. De kracht is dat Steven zijn eigen gedachten vormt, in plaats van de weg te volgen die anderen nemen. Dat heeft geleid tot nieuwe oplossingen in de begeleiding van dit gezin, het werk dat ik met heel veel passie doe!