Een donkere tunnel

Je wens om gezien te worden ontkennen door je onzichtbaar te maken.

 

Wanneer je moeite hebt om aandacht voor jezelf te vragen, kun je onbewust heel erg je best doen voor de ander en een luisterend oor zijn. De ander komt niet op het idee, dat jij ook behoefte hebt aan aandacht. Jouw identiteit is dan het luisterende oor. Jarenlang kan dit de basis zijn van een liefdevolle relatie.

Dit overkwam Maria, een cliënt bij De Levensboom Delft. 38 jaar had zij een relatie met Cor. Toen hij ziek werd heeft zij de zorg met volle aandacht voor haar man op zich genomen. Hij is vredig gestorven in haar armen. Ruim een jaar na zijn overlijden leek zij haar eigen leven weer op te kunnen pakken, maar toen kreeg zij last van haar ogen en allerlei andere lichamelijke klachten. De huisarts en specialisten konden geen duidelijke lichamelijke oorzaak van het probleem vinden en zodoende kwam ze bij mij.

Al snel werd duidelijk dat Maria zich heel onbeschermd en kwetsbaar voelde zonder haar man. Het was niet zozeer dat zij niet voor zichzelf kon zorgen. Wel miste zij de zorg en de aandacht die zij jarenlang had gegeven. Dat niemand hier meer op zat te wachten, maakte haar intens verdrietig. Als kind was Maria opgegroeid in een gezin met een oudere gehandicapte broer, waar veel ruzie was tussen beide ouders. De spanningen in het gezin hadden er toe geleid dat zij meestal probeerde zo onzichtbaar mogelijk te zijn. Eigenlijk hield zij zich al jaren gevangen door zich aan te passen aan de verwachtingen van de ander. Wat zij zelf wilde en wie zij werkelijk was zonder de ander, kwam pas aan het licht toen er niemand meer riep.

Mededogen hebben met jezelf. En: Het kind kon niet anders. Datgene onder ogen zien wat je niet wilt zijn. Kwetsbaar. Je wordt sterker als je dit onder ogen ziet. De kracht van bewustzijn neemt toe en je wordt minder bang. Dan wordt het tijd om uit de donkere tunnel te komen en in het volle licht te gaan staan. Voel wat je voelt en laat het er zijn.

N.B. De besproken situaties zijn met toestemming van de betrokken persoon in de Levensletter opgenomen. De namen zijn gefingeerd.