Welkom bij de levensboom

De Levensboom Delft is de praktijk van Pauline Stadhouders: Als orthopedagoog en rouwtherapeut begeleid ik kinderen, jongeren en volwassenen die in aanraking komen met verlies en hierin vastlopen. Verlies kan ervaren worden door een ziekte, door verlies van gezondheid, door het overlijden van een dierbaar persoon, of door een scheiding. Maar ook door het niet uitkomen van een verwachting, door tegenstrijdige gevoelens, buiten gesloten voelen in sociale situaties of iets anders kan verlies worden ervaren.

‘Wend je gezicht naar de zon toe, dan valt de schaduw achter je’ – Walt Whitman

DE LEVENSBOOM

Het verhaal van de levensboom is één van de oudste van de mens en heeft zijn wortels in vele tradities en culturen. De levensboom is een symbool voor wijsheid, voor gestage groei van geboorte naar dood, van begin naar einde, van aarde naar hemel. Een boom kan het je gemakkelijker maken om herinneringen levend te houden. Hij ontstaat als een klein zaadje, door de sappen van de aarde wordt hij gevoed en door de zon verwarmd.

Zijn takken zijn als armen, die bladeren, vruchten en bloemen dragen. Tot ook zij zaadjes in de aarde laten vallen en opnieuw ontspruiten. Een voortdurende groei, van zich hechten en afscheid nemen, leven en herleven, afsterven en opnieuw geboren worden. Een prachtige symboliek van rust en kracht, die ik graag wil uitdragen.

Bij de geboorte van onze zoon hebben wij de afbeelding van “De Levensboom” (naar Gustav Klimt) als geboortekaartje gebruikt. Er zat toen regelmatig in de boom achter ons huis een vogel te fluiten. Hij zong het levenslied.