Referenties

mei 2023

"Omdat mijn man ernstig ziek was, kwam ik via de huisarts bij De Levensboom Delft. Uiteindelijk is mijn man overleden. Ik dacht vooral te gaan praten over het verdriet en het gemis, maar ik werd ook uitgenodigd om op een andere manier uiting te geven aan mijn verdriet. De opstellingen en de creatieve werkvormen hebben mij diep geroerd en neem ik voor altijd mee. Ook werd er niet alleen op het 'nu' geconcentreerd, maar ook op wat 'was' en ook op wat ik nog verlang voor de toekomst. Dat is heel helpend en troostend geweest. Ik voel dat ik nu meer 'bewust' en 'opgeruimd' in het leven sta en weer een soort perspectief heb in mijn leven." Rianne (56 jaar)

februari 2023

"In korte tijd zijn opa en oma overleden. Het was heel fijn om met Pauline dat te kunnen delen en mijn zoontje heeft het ook super fijn gevonden. Ook kwam naar voren dat onze gezinssamenstelling best bijzonder is en ook invloed heeft op het verlies wat ontstond bij het afscheid van (groot)ouders. Terwijl ik dacht alleen voor mijn zoontje te komen, heb ik als ouder ook heel veel gehad aan de begeleiding bij De Levensboom Delft." Pierre (45 jaar)

april 2022

“Ik heb veel kunnen praten over mijn gevoel, mijn verdriet en gemis. Ook heb ik leren omgaan met teleurstelling als gevolg van gedrag van anderen en meer inzicht gekregen hoe anders iedereen met rouw, verdriet en verlies omgaat. De familieopstelling en de creatieve opdrachten gaven mij veel inzichten. Wat ik prettig vond bij De Levensboom Delft is dat de opdrachten werden aangeboden naar gelang je hulpvraag en je voorkeur voor de manier waarop, dus wat passend is voor jou.” Felicia

maart 2022

“Bij De Levensboom Delft kon ik samen praten over het overlijden van mijn man, kreeg ik nieuwe inzichten en kon ik mijn verdriet beter toelaten. Waar ik wat aan heb ik gehad is dat ik het verdriet nu meer de ruimte geef: het mag er zijn. Het lukt mij beter om voor mezelf op te komen en om te gaan met mijn kinderen die ook weer anders dan ik zelf met het verdriet omgaan. Pauline is rustig en luistert en ze gaat in op het verhaal wat jij vertelt. De werkvormen die tijdens de begeleiding worden gebruikt, geven veel inzicht: Zoals bijvoorbeeld de weg die ik neem door middel van het opstellen van het kasteel.’’ Vanessa

juli 2021

Ik kwam naar de praktijk De Levensboom Delft omdat ik meer aandacht wilde besteden aan mijn gevoel in plaats van alles met het verstand te benaderen. In het leven rouwde ik om het verlies van mijn meest nabije dierbaren, bij wie het dood gaan en het afscheid op een voor mij ingewikkelde manier had plaats gevonden. Ik had een groot schuldgevoel en voortdurend de neiging om verantwoording af te leggen. Het had mijn zelfvertrouwen ondermijnd en ook veel lichamelijke klachten opgeleverd. De begeleiding van Pauline was boven verwachting, omdat niet alleen mijn gevoelens en zelfvertrouwen werden geraakt, maar ook mijn levensgeschiedenis en lang verscholen passies weer opnieuw zijn aangewakkerd. Astrid (42 jaar)

november 2020

'De verwachting dat ik bij De Levensboom Delft voldoende handvaten zou krijgen om met mijn verlies om te kunnen gaan is zeker uitgekomen. De werkvormen en opdrachten die ik mee naar huis kreeg, hebben mij goed doen nadenken. Dit heeft mij erg geholpen en ook inzicht gegeven dat ieder een eigen manier heeft om er mee om te gaan. Ik vond de begeleiding van Pauline heel fijn en ik zou het anderen zeker aanraden.' Tamarah (27 jaar)

december 2019

'Pauline is heel rustig, stelt goede vragen en luistert goed naar mijn verhaal. Ik hoopte handvatten te krijgen om met het verlies van mijn moeder om te gaan, om grip te krijgen op mijn emoties. Het is fijn om te praten met iemand die niet emotioneel betrokken bij mij is en die goede vragen kan stellen vanuit een professionele achtergrond. Daardoor ging ik anders kijken naar bepaalde zaken. Het verlies is nu iets wat bij mij hoort, niet weggestopt, maar een deel van mij. Het is een geruststellende gedachte dat ik altijd weer contact met Pauline kan opnemen mocht dat nodig zijn.' Hannah (41 jaar)

juni 2019

'Mijn vader is overleden toen ik nog heel jong was. Nu begrijp ik pas wat een invloed dat heeft gehad op mijn leventje. Op school ben ik best wel veel gepest. Ook thuis voelde ik mij niet altijd oké. Met een halfbroer en halfzus bij mij thuis kan ik niet zo goed opschieten. Ook is mijn moeder niet veel thuis en leek het allemaal dat ik het zelf moest oplossen. Dat ging natuurlijk niet. Ik kreeg toen een soort burn-out, zeg maar. Via school ben ik bij Pauline terecht gekomen. Alles is nu ook uitgesproken en mijn moeder weet ook hoe ze mij een beetje kan helpen. Maar vooral snap ik nu mezelf en waarom ik soms zo verdrietig ben. Ik heb vooral in het begin alleen maar zitten huilen en Pauline was zo geduldig. Gelukkig gebruikte Pauline ook heel veel leuke spelletjes en kaartjes enzo, dus het was niet alleen maar met praten.' Pascal (19 jaar)

januari 2019

'Ik ben super blij dat Pauline mij heeft begeleid. Enkele jaren geleden is mijn man overleden. Ik dacht dat ik het wel aankon maar ik heb mijzelf enorm overschat. Ik wilde graag voor de kinderen en de omgeving flink zijn en wilde dat zij door konden gaan met hun leven. Maar uiteindelijk pakte dat niet goed uit. Ik ben al vrij snel weer aan het werk gegaan en het leek allemaal goed te gaan totdat ik ook mijn baan kwijt raakte. Ik raakte vervolgens helemaal in paniek en voelde mij niets meer waard. Met Pauline heb ik de hele warboel aan gevoelens en gedachten kunnen ontrafelen. Nu heb ik inzicht gekregen in mijzelf en weet ik waarom dingen bij mij zo gevoelig liggen. Het heeft mij enorm veel gebracht. Mijn verdriet is niet verdwenen maar ik kan het leven weer omarmen! Pauline is heel prettig en zorgzaam in de omgang, ik voelde mij erg gerespecteerd door haar en zij liet mij in alles in mijn waarde. Ook weet zij op een fijne manier de zere plek te benoemen en heb ik zo met haar echt tot de kern dingen in mijzelf kunnen aanraken, begrijpen en aanpassen.' Bea (47 jaar)

mei 2018

'Begin 2018 heb ik de driedaagse training 'Over Rouw Gesproken' gevolgd bij rouwtherapeuten Anne Remijn en Pauline Stadhouders. De training heeft me precies gegeven wat ik nodig had. Onder andere precies de juiste hoeveelheid theorie: genoeg om mij de zekerheid te geven op de hoogte te zijn van hedendaagse inzichten over rouw, maar niet teveel waardoor de training saai of te abstract zou worden. Wat mij het meeste bijblijft is hoe knap afwisselend de drie dagen in elkaar zaten, hoeveel we gedaan hebben, hoe interessant dat was en hoe de tijd voorbijvloog. De grootste kracht en bijzonderheid van deze training vind ik de inzet van de verschillende werkvormen: Anne en Pauline hebben ons aan de hand van allerlei oefeningen 'ervarend' laten leren. Dat zorgde niet alleen voor afwisseling maar ook voor emotionele betrokkenheid van ons als deelnemers. Daardoor blijft de stof ook beter hangen. Een compliment dus voor het ontwerp van deze training. Ik beveel de training 'Over Rouw Gesproken' van harte aan, aan mensen die vanuit hun beroep of vrijwilligerswerk meer willen leren over rouw, en die niet bang zijn om daarbij op zoek te gaan naar een stukje van henzelf.' Sophie Looijestijn - ceremoniemaker, speechschrijfcoach en verteller

januari 2018

'Ik kwam in de praktijk De Levensboom Delft omdat ik problemen kreeg op school: Last van concentratieproblemen in de klas, ik kon niet meer gefocust zijn op mijn huiswerk en had met iedereen ruzie. Ondanks de hulp van mijn vader die ook leraar is, werden mijn cijfers niet veel beter. Ik was erg boos op mijn vader. Ik was opgelucht toen de mentor me uw hulp voorstelde. Mijn moeder is vorig jaar overleden en ik dacht dat het wel verwerkt was bij mij. Ik wist eerst ook niet dat mijn boos zijn eigenlijk ook daarvan kwam. Wat ik goed vond aan de begeleiding van Pauline dat ik mijn verhaal eindelijk kon vertellen. En dat ik het ook niet alleen hoef te doen. Ik was erg opgelucht en ook met mijn vader erbij was het goed. Ik heb meer zelfvertrouwen gekregen en ook met mij en mijn vader gaat het beter. Er is meer begrip. Ik durf nu ook mijn vrienden mijn verhaal te vertellen over mijn moeder en mag ook mij soms niet ok voelen. Ook op school begrijpen ze mij nu beter.' Stefan (16 jaar)

oktober 2017

'Drie jaar geleden is mijn man overleden, de vader van Iris. Sindsdien is er veel veranderd in ons leven. Iris is altijd een rustig meisje geweest en ik dacht dat ze het wel aankon. Toen ik een nieuwe vriend kreeg, werd Iris opeens heel dwars en sloot ze zich op in haar kamer. Er was veel ruzie, en Iris wilde weinig meer van mij weten. Ik dacht eerst dat het de puberteit was, maar kreeg toen een brief van Iris toevallig onder ogen waarin ze duidelijk haar vader nog heel erg miste. Maar ze wilde van geen hulp weten. Ik ben toen eerst zelf naar Pauline gegaan. We hebben toen helemaal op mijn situatie gericht een plan geschreven, wat ikzelf het beste kon doen, vooral gericht ook op steun en aandacht geven aan Iris. Dat gaf weer wat ruimte en rust. Ook wilde Iris toen wel met mij meegaan. We hebben samen het spel gespeeld en dat was heel bijzonder en zo fijn begeleid door Pauline. Het heeft ons heel veel gebracht, we hebben het weer goed samen, ook al missen we hem nog iedere dag.' Mary (moeder van Iris)

april 2017

'Het deelnemen aan de sessies helpt je echt om je verdriet te uiten en er beter mee om te gaan. Ik twijfelde eerst of ik het wel zou doen, maar het was een waardevolle belevenis. Prettig hoe Pauline de rust uitstraalt en op de juiste momenten je aan het denken zet en ook dat alle gevoelens mogen er zijn. De bedoeling is om meer op eigen kracht verder te kunnen en dat lukt mij nu ook veel beter. Bedankt nogmaals.' Anja (67 jaar)